Categorieën
Geen categorie

Gebruik je een AED bij een hartstilstand of een hartinfarct?

Voetbalfan of niet, waarschijnlijk herinner je je het beeld van voetballer Nouri van Ajax nog wel. De 20-jarige voetbalspeler zakte, zo ineens, in elkaar op het voetbalveld. En, hoewel er al snel genoeg mensen om hem heen stonden, was de vraag: wat gebeurde er. En later: lukt het om te reanimeren en het hart weer op gang te brengen? Wanneer je wil reanimeren, waarom je een AED wil gebruiken én waarom dat zo ontzettend belangrijk is, dat lees je hieronder.

Niet alleen thuis, maar ook op het voetbalveld

Mocht je het je niet meer herinneren, dit was de situatie:

Nouri hartfalen

Buitenshuis, in een omgeving waar je het niet zou verwachten, viel Nouri neer. En hoewel Nouri, waarschijnlijk geen hartinfarct had maar een geboren hartafwijking, ter aanleiding van zijn hartstilstand, maakt dit beeld het belang van de situatie wel meteen duidelijk. Want het ineens in elkaar zakken, kan dus overal gebeuren.

Wat kun je doen?

Dat het krijgen van een hartstilstand vaak buitenshuis plaatsvindt, werd in dit geval maar weer eens publiekelijk duidelijk. En dat het jong én oud, betreft, werd ook maar weer eens bevestigd. Maar dat er een groot verschil is, in het wel of niet willen gebruiken van een AED, dat is nog vaak onduidelijk. Wanneer je wel of niet een AED gebruikt? Het verschil zit ‘m in het verschil tussen een hartinfarct en een hartstilstand.

Het verschil in wel of niet reanimeren

Bij een hartinfarct (ook wel hartaanval) raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer. Bij een hartstilstand beweegt het hart nog wel, alleen niet meer gecontroleerd). Het pompt geen bloed meer rond, doordat er ernstige ritmestoornissen plaatsvinden. De organen krijgen geen bloed, en dus geen zuurstof meer. Het slachtoffer raakt binnen enkele seconden bewusteloos en de (normale) ademhaling stopt.

Waarom is een AED nodig?

Bij een hartstilstand, bel je direct 112. Ook is het van levensbelang om te reanimeren en defibrilleren met een AED. Dit doe je zo snel mogelijk, binnen 6 minuten, voor de grootste overlevingskans. Want alleen reanimatie geeft kans op overleving. Wacht dus niet zonder iets te doen op een ambulance maar zoek direct de dichtstbijzijnde AED op.

Wanneer gebruik je een AED?

Reanimeren en de inzet van een AED binnen de allereerste 6 minuten zijn cruciaal. Ambulances hebben een aanrijtijd van gemiddeld 10 minuten. Dan is het voor de meeste slachtoffers te laat. Bij gebruik van een AED door omstanders gaat de overlevingskans aanzienlijk omhoog.

Waar hangt een AED?

Dat is overal verschillend. En, bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van een AED. Waar het apparaat hangt, wordt vaak zichtbaar gemaakt aan de muur. Dit kan namelijk binnen, of buiten het gebouw zijn. Check je deze week direct ook even of jouw club over een AED beschikt? En, hoeveel er eigenlijk hangen? Want, als je eerst 10 minuten moet lopen kan het zijn dat je jouw teamlid te laat bereikt. En, een AED kopen of huren, hoeft écht niet moeilijk te zijn!

Vind je het belangrijk om een AED aan te schaffen binnen jouw bedrijf, maar heb je nog vragen? Wij helpen je zijn er voor je. We geven gratis advies en tips en beantwoorden al je vragen. Zo kunnen we je alles vertellen over de verschillende opties die CardiAid aanbiedt. Denk aan huren of kopen. Maar ook aan de beste plek om het apparaat op te hangen. Voor meer informatie en ons gratis advies: Neem contact met ons op. Wil je onze hulp bij het uitzoeken van de AED die bij jouw bedrijf past? Bel 0316 340 353 (ma t/m do tot 17:00 uur) en onze adviseurs helpen je verder. Direct een AED-apparaat aanschaffen? Dat kan bij AED kopen of huren, en huren kan al vanaf € 1,- per dag.