Categorieën
Geen categorie

Top 3 meest gestelde vragen over een AED defibrillator

Een AED defibrillator aanschaffen is iets dat je niet dagelijks doet. Heb je er eigenlijk echt wel eentje nodig? En moet je het apparaat ook gebruiken als het er hangt? We delen onze top 3 meest gestelde vragen rondom het aanschaffen van een AED met je.

Ben ik verplicht een AED te gebruiken?

In principe mag iedereen in Nederland een AED gebruiken als dat nodig is om een slachtoffer te helpen. Het is geen verplichting. De minister van Volksgezondheid en Sport heeft hier in april 2002 toestemming voor gegeven.

Is een AED aanschaffen verplicht als bedrijf?

Nee dat is het niet. Maar met een eigen AED in je bedrijf, bij de (sport)vereniging of thuis kun je deze direct inzetten en vergroot je de overlevingskansen van het slachtoffer van 2-5% naar maar liefst 90%. En beeld je vooral even in wie het slachtoffer kan zijn. Je kinderen? Je buurman? Je collega? Iedereen kan de pech hebben een hartstilstand te krijgen. Vooral de misvatting dat vooral alleen ouderen een hartstilstand krijgen is nog steeds veelgehoord. Dus, hoewel een AED aanschaffen niet verplicht is, het is wel raadzaam.

AED gebruiken

Hoe werkt een AED?

AED staat voor automatische externe defibrillator. Er zijn in Nederland verschillende AED’s op de markt maar de werking van de verschillende apparaten is gelijk. Een AED geeft de gebruiker gesproken instructies zodat de gebruiker precies weet wat hij moet doen. Toch zitten er kleine nuance verschillen tussen de AED’s op de markt, die het verschil maken in gemakkelijk gebruik. Zo zijn de meeste AED’s zijn voorzien van twee knoppen. Eén om het apparaat aan te zetten en één om een elektrische schok te geven. Er zijn ook AED’s die direct aanspringen bij het openslaan van het apparaat. Dat zijn de AED’s die in het bedrijfsleven erg geschikt zijn. Deze AED’s zijn namelijk minder foutgevoelig. En omdat iedereen in je bedrijf, ook zonder ooit reanimatie training te hebben gevolgd, een AED zou moeten kunnen gebruiken, is dat waar je op wil kunnen rekenen in het bedrijfsleven.

Een AED defibrillator aanschaffen, moreel verplicht?

Hoewel niemand ons een AED aanschaffen verplicht, vinden wij het alsnog een interessante vraag of je je verplicht voelt er een aan te schaffen. Hoe staat het met jou? Voel jij je als bedrijf verplicht om er een aan te schaffen? Als dat zo is, maar je hebt er nog geen werk van gemaakt, dan helpen wij je graag aan de AED die past binnen elk bedrijf. Of je nu een AED wil kopen of huren, het gaat om dat wat telt: ieder mensenleven is er één.