Categorieën
Geen categorie

Vergroot de overlevingskans van je collega, gebruik een AED

Heeft je collega last van vage klachten tijdens je werk? Nee, dit is geen oproep om de signalen van een burn-out te kennen. We hebben het hier over een ander oplopend probleem op de werkvloer: sluimerende hartfalen en de gevolgen hiervan. De gevolgen? De kans op een onverhoopte uiting van de hartfalen: een hartstilstand op de werkvloer. Wat je dan doet om de overlevingskans van je collega te vergroten? Je leest het in dit artikel.

Herken de klachten

De combinatie van de twee lichamelijke klachten hieronder samen, kunnen duiden op hartfalen. Met alle gevolgen van dien.

Pijn op de borst, misselijkheid en overgeven

hartritme AED

Vaak weg te schrijven aan, een onschuldig gevoel van benauwdheid of kortademigheid. Dit gaat ook gepaard met misselijkheid en overgeven. Je zou misschien niet denken dat dit mogelijke tekenen zijn dat je hart tegensputtert. Maar juist als je pijn op je borst ervaart, bijvoorbeeld door een benauwd gevoel en je het gevoel hebt misselijk te zijn, is het tijd even extra alert te worden. Nu is het soms best lastig om de signalen die je lichaam afgeeft op te vangen. Want, je denkt al snel dat het onschuldige klachten zijn. De combinatie van deze twee klachten kan duiden op hartfalen. En hartfalen brengt een groot risico met zich mee op een hartstilstand.

Wat er kan gebeuren als hartfalen tot uiting komt

Dit is direct het grootste probleem als je niet weet dat je zelf of je collega last heeft, van hartfalen: Je loopt een vergroot risico op een hartstilstand. Dit kan alle leeftijden raken, niet alleen oude mensen of mensen die niet sporten. Als je er op tijd bij bent houdt je collega er niets aan over, ben je te laat? Dat kan de dood als gevolg hebben.

Hoe groot is het risico?

Pijn op de borst, misselijkheid en overgeven zijn symptomen van een hartinfarct. En krijgen van een hartinfarct kan doorschieten naar een hartstilstand.
Niet schrikken, maar de afgelopen vijftien jaar is het risico op een hartinfarct bij vrouwen onder de 60 jaar verdubbeld. En, bij vrouwen onder de 50 jaar, zelfs verdrievoudigd.
En hier hebben we het nog alleen over vrouwen. Laat staan onze hele bevolking! Bedenk je daarnaast eens hoeveel tijd je doorbrengt op de werkvloer. En hoe groot de kans dus kan zijn dat je hier een keer mee te maken krijgt als collega’s onderling. Als de hartinfarct doorschiet naar een hartstilstand, dan red je het niet zonder AED.

Hoe je er op tijd bij kunt zijn?

Door direct te handelen. Want wat vaak nog te onbekend blijkt:

In de eerste zes minuten, nadat je collega een hartstilstand krijgt, reanimeren, vergroot de overlevingskans aanzienlijk.

Gebruik direct nadat je 112 hebt gebeld de AED. Weet je niet wat je moet doen? Geen paniek, de AED’s van tegenwoordig loodsen je er doorheen. Want met de meest handige technieken, hoef je niet eens meer te zoeken naar een aan- of uitknop en start je direct aan de hand van een gesproken instructie.

Heb jij een AED defibrillator aan de muur hangen op de werkvloer?

Check vandaag nog of jouw werkplek over een AED beschikt. En bevalt het je niet, omdat je eerst 10 minuten moet lopen? Of, hangt er misschien zelfs helemaal geen bij jou op de werkplek? Dan hebben onze experts de beste AED’s voor je op een rijtje gezet, waardoor je een kopen of huren makkelijk en direct regelt.